Kulcsszavas kereső:
Legújabb cikkek:
Határon átnyúló kezdeményezésből újult meg a tőketerebesi Andrássy-kastély, a pácini Mágochy–Alaghy–’Sennyey-kastély és a tokaji Zeleméry-kúria
Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében...

Interaktív időutazás - újabb látnivalókkal és tartalommal gazdagodik a Füzéri vár
  Vár állott, most kőhalom, írja a költő, de miért ne lehetne fordítva?...

Interaktív várostörténeti kiállítás nyílt a felújított Mezőtúri Városházában, látogathatóvá vált a torony is
Augusztus 20-án sor került a felújított Mezőtúri Városháza átadására. A város...

Új kiállítás - Mezőtúr
Mezőtúr Város Önkormányzata a TOP-1.2.1-15-JN1-2016-00003 azonosítószámú,...

Megnyílt a regéci vár Keleti Palotaszárnya!
A fejlesztés az egykori impozáns palotaszárny újjáépítésével, valamint a...


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!


Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Pándi meggytorta lett idén az Ország Tortája

2007-ben a Madártej torta, 2008-ban a Szatmári szilvatorta nyert el, idén pedig a Pándi meggytorta lett a Magyarország „születésnapi” tortája.

A cím rangját jelzi, hogy idén is a leghíresebb cukrászok és cukrászdák versengtek az Ország Tortája címének elnyeréséért. A 15 pályázó tortája közül végül a szakmai zsűri az előválogatás során 3 tortát választott ki, így a tavalyi győztes Zilah kávéház Pándi meggytortája, a balassagyarmati Orchidea cukrászda Borkirály, valamint a Budakeszi Gina cukrászda Mákos guba tortája versenyezhetett a címért. A győztes tortát országszerte több száz cukrászda fogja árulni egész évben. A tavalyi győztes Szatmári szilvatortából például augusztus 20-án csak a Kossuth téren néhány óra alatt 4500 szelet, míg országosan több mint 35 ezer szelet fogyott.


A Pándi meggy: Az alföldi gyümölcstermesztés fellendülése idején, a múlt században tűnt fel a Pándi-meggy. Eredete ismeretlen. A hagyomány szerint, egy Pándi nevű debreceni huszárkapitánytól – nemesítőjétől – kapta a nevét, de hívják kecskeméti, kőrösi és szentesi meggynek is. A házikertekben igen elterjedt, kedvelt gyümölcsfa. Jelentősebb termőhelyei a Duna-Tisza közének homokvidéke, Szentes és Szeged környéke, valamint a Debrecen, Nyíregyháza, Újfehértó vonal.  (forrás: Magyar Néprajzi Lexikon )

A Pándi meggytorta receptje:

Hozzávalók

Piskótához:

Egész tojás: 3 db

Kristálycukor: 17 dkg

Meggy (friss): 14 dkg

Tej (2,8 %): 3 evőkanál

Olaj: 1 dl

Vaj (olvasztott): 7 dkg

Liszt: 19 dkg

Sütőpor: 1 zacskó

Fél citrom reszelt héja és leve

Fahéj: 2 csipet



Alapkrémhez:

Tej: 2 dl

Kristálycukor: 8 dkg

Tojás sárgája: 10 dkg

Fehércsokoládé (valódi): 7 dkg

Mascarpone: 15 dkg

Meggytöltelékhez:

Meggy (mirelit): 36 dkg

Meggylé: 2 dl

Pudingpor: 3,5 dkg

Kristálycukor: 7 dkg

Fél citrom reszelt héja

Negyed citrom leve

Fahéj: 2 csipet

Cherry brandy: 6 ml



Betöltéshez:

Alapkrém 40 dkg

Tejszínhab 20 dkg

Főzött zselatin 4 dkg



Elkészítés

Az egész tojást a cukorral felmelegítjük, majd kemény habot készítünk belőle. Egy edénybe belemérjük a meggyet, enyhén darabos péppé törjük, majd hozzátesszük az olajat, vajat, tejet, citromot és jól elkeverjük. Ezután a felvert tojáshabot is hozzáadjuk és lazán elkeverjük. Kimérjük a szárazanyagokat és folyamatos keverés közben óvatosan hozzáadjuk a tojásos alaphoz. A bekevert massza enyhén folyós állagú lesz.

A bekevert piskótát három tortaformába töltjük és 210 °C-on 10-12 percig sütjük. A piskóta nagyon puha, laza szerkezetű, ezért sütésnél vigyázzunk, nehogy kiszáradjon. Sütés után a felületét meghintjük cukorral, majd rárakunk egy sütőpapírt és azonnal megfordítjuk.

A tejet a cukorral és a mascarponeval felforraljuk, hozzáadjuk a fehér csokoládét, majd folyamatos keverés közben újraforraljuk. Ekkor hozzácsurgatjuk a tojássárgáját, amivel besűrítjük. Végül, még forrón összeturmixoljuk.

A meggyet ledaráljuk, majd a citromhéjjal és citromlével elkeverjük. A pudingport feloldjuk a meggylé egy részével, a többit pedig felforraljuk a cukorral, majd a pudinggal besűrítjük. Ekkor hozzáadjuk a meggyet és tovább kevergetjük, míg egyet nem rottyan.

A tortát tortaformába töltjük. A piskótákat megkenjük meggykrémmel. A tejszínes krémet három részre osztjuk, majd a piskótával megegyező vastagságban betöltjük a tortát. Végül a tetejét simára kenjük.

A tortát finomra darált pörkölt dióval vonjuk be, minden szeletre tejszínrózsát nyomunk, majd csokoládépasztillával, meggyel és zöld marcipánlevelekkel díszítjük.

Bővebb információ: www.magyarorszag.hu/augusztus20


Add a Facebook-hoz
Legújabb címkék:





Beköszöntő | Hétvégi programajánlatok | Magyar tájakon | Vártúrák  | Kincstár | Kultúra | Főúri családok | Régi lapszámok | Képtár | Gyermekkel utazom - családi programok | Partneroldalak | Médiaajánlat | Légifotó archívum | Kapcsolat | Adatvédelem |

Szép Magyarország magazin | Telefon: 06 1 332 3261 | e-mail: kiado@szepmagyarorszag.hu
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.