Kulcsszavas kereső:
Legújabb cikkek:
2018-04-20
A Csornai Premontrei Prépostság türjei épületegyüttesének megújítása
  A türjei premontrei prépostsági templom Árpád-kori épületének...

2018-04-20
Szent Gellért "visszatér" Bakonybélbe
  2018. március 24-én történelmi esemény színhelye volt az...

2018-04-09
Folytatódik a füzéri vár felújítása
2017. június 6-án került sor annak a pályázatnak a támogatási szerződés...

2018-03-06
Kiskunsági Madonnák
  A Kiskunság déli részéről, egészen pontosan Kiskunfélegyháza...

2017-10-31
Régi lapszámaink - utolsó lehetőség a beszerzésükre!
  Ami számunkra egyszerre volt öröm és bánat, hogy a régi...Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Fejér megye várai az őskortól a kuruc korig

A monoki kastély

 

Monok három, országosan is ismert műemlék épülete a Kiskastély -vagy másnéven Monaky-kastély-, az Andrássy-kastély -másnéven Nagykastély- és Kossuth Lajos szülőháza.

A monoki uradalom a 17. században hozományként került az Andrássy család tulajdonában, amikor Monaky Anna és Andrássy Mátyás összeházasodott. A család előbb a Kiskastélyt lakta -bővítették és át is alakították, azonban a grófi rang kiérdemlése -és az addig az örökösök között megosztott birtok újraegyesülése- után Andrássy György egy nagyobb kastély építéséről döntött a 17. század közepén. Az egyemeletes kastélyt barokk stílusban emelték az 1700-as évek második felében, klasszicista stílusú átépítésére a 19. században került sor. Figyelemre méltóak az épület rokokó falképei, melyek rokonságot mutatnak a közeli Edelény kastélyának belső díszítésével.

Az Andrássy-kastély  (www.legifoto.com )

 

Az Andrássy-kastély

A kastély szimmetrikus elrendezésű főhomlokzatán két-két sorban hét-hét ablak néz a kertre. A kastély földszinti szobái, termei fiókos donga és csehsüvegboltozatúak, az emeleten sík födémes a mennyezet. A főépülethez mindkét oldalon szárnyépület csatlakozik, U alaku belső udvart alakítva ki. A kastélyépület középpontjában az emeleti díszterem állt, az alatta kialakított nagy földszinti terem pedig a belső udvar felé rendelkezett kertkapcsolattal. A kastély körül egykor többhektáros parkot alakítottak ki.

A 18-19. században az épület földszintjét a személyzeti és más, kevésbé fontos helyiségek foglalták el. A reprezentatív termeket az emeleten alakították ki. Innen nyílt a díszterem, a lakosztályok, a könyvtár és a kápolna karzata. Az épületben az egyes helyiségeket részint az udvari oldalon végigfutó folyosóról közelítették meg, részint a díszteremből két irányba, egymásba nyithatóan folytatódó teremsor segítségével. 

Rokokó falképek

diszterem

A kastély díszterme

Az ovális alakú díszterem rokokó falfestése a 18. századi magyarországi képzőművészet egyik jeles alkotása. A díszterem mennyezetét és oldalfalait rácsok, kartusok és ballusztrád korlátos festett erkély díszítik. A mennyezetre festett korlát mögül egy rokokó dáma és púderes parókájú gavallérja tekint le ránk. Más részén pipázó, poharazgató, zenélő, magyar dolmányos alakokat fedezhetünk fel. A terem négy sarkán a művész a négy világtájat ábrázolja allegorikus formában. Ezek igen lepusztult állapotban maradtak meg. A világtájak közül Európa fiatal nő alakjában mutatkozik, formái még felfedezhetők. A másik két világrészből csak egy teve, illetve egy ló figurája ismerhető fel.

A mennyezet közepén festett laternanyílásból géniuszok tekintenek le, az ablaknál csillagokkal a feje fölött Szűz Mária tűnik fel. A világi alakok talán az Andrássy család tagjait rejtik. A díszterem alkotója valószínűleg azonos az edelényi kastély és a tőketerebesi pálos templom mennyezetének festőjével. Az oldalszárny földszinti kápolnáját Andrássy István építtette 1770–71-ben (itt őrizték Szent Orbán Rómából hozott ereklyéjét). Ekkor készült a kápolna kupolaterét kitöltő mennyezeti freskó is.

 

A kastélyt a 19. századig lakták a tulajdonosok, azonban Andrássy György 1881-ben bekövetkezett halála után az épület magára maradt, és lassú pusztulásnak indult. A már rossz állapotú ház 1936-ban került a monoki római katolikus egyház tulajdonába, ezután iskolát alakítottak ki benne. A kastélyban napjainkban a Kossuth Lajos Általános Iskola működik.

Előre történő egyeztetés után, lehetőség van az épület belső megtekintésére is.

A kastélykápolna (fotók: Kassay Róbert) 

 

Látnivalók Monokon:

Kossuth Emlékház

Nyitva tartás:

hétfő kivételével minden nap 9-17 óráig

Bejelentkezés, információ: 06/47-356-039

Belépőjegy: felnőtt 600 Ft, diák, nyugdíjas 300 Ft

 


Ingvár, Ingvár-tó (változatlan)

A Monoktól 2,5 kilométerre található hegyen valaha állt vár sáncainak nyoma ma is látható.

 

Programajánló:

 

Falunap

2010. július 24.

 

 

További információk a www.monok.hu oldalon.

Monok Községi Önkormányzat:

3905 Monok, Kossuth Lajos utca 2.

Tel: 47/556-002

Email: monoktel@axelero.hu

 

Idegenvezetés kérhető: Monok Községi Önkormányzat (06 47) 556-001

 

Az Andrássy Kultúrális Útról a kulturalisutvonalak.blogter.hu -n olvashat

További információ: kastely.lap.hu , kastelyszallo.lap.hu

 

 

 

 Add a Facebook-hoz
Legújabb címkék:

Beköszöntő | Hétvégi programajánlatok | Magyar tájakon | Vártúrák  | Kincstár | Kultúra | Főúri családok | Régi lapszámok | Képtár | Gyermekkel utazom - családi programok | Partneroldalak | Médiaajánlat | Légifotó archívum | Kapcsolat |

Szép Magyarország magazin | Telefon: 06 1 332 3261 | e-mail: kiado@szepmagyarorszag.hu
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.