Kulcsszavas kereső:
Legújabb cikkek:
2017-10-31
Régi lapszámaink - utolsó lehetőség a beszerzésükre!
  Ami számunkra egyszerre volt öröm és bánat, hogy a régi...

2017-10-12
Őszi Kertészeti Napok - 2017. október 13-15.
  A hagyományteremtés folytatásaként továbbra is célunk...

2017-09-26
Várnap a tokaji várért - 2017. október 8.
  Hírös Tokaj Vára. A több, mint 300 éve lerombolt,...

2017-08-24
Súr – Magyarország legszebb fekvésű falva
  Nem kis dolog, ha egy települést az országa legszebb...

2017-08-10
Végvári Vigasságok - 2017. augusztus 11-13.
Ostrom 1552 Eger várához mindenkinek van kapcsolata. Gyermekként,...Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Fejér megye várai az őskortól a kuruc korig

Ozora reneszánsza

Ozora reneszánsza = Ozora újjászületése. A jelenkori változások katalizátora az újjászületett várkastélyban, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága munkatársai által megtervezett, a tavalyi évben megnyitott kiállítás és az ehhez kapcsolódó szervezett programok voltak, melyeknek köszönhetően az elmúlt két évben több ezren keresték fel a Fejér és Tolna megye határán álló települést.

A megnövekedett látogatói igények kiszolgálására illetve az élmény teljessé -egész vagy akár több napossá tételéért- egy olyan összetett, jóformán a település valamennyi részét és történelmének valamennyi kiemelkedő korszakát felidéző fejlesztési tervet készítettek a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának  munkatársai, melyek megvalósulása után egy európai összehasonlításban is egyedülálló, páratlan látványosság, egy élettel teli, a múlt szellemiségéből táplálkozó, de a jelenkor igényeire is választ adó reneszánsz település fogja várni az ország és a világ különböző tájairól érkezőket.

Ozorához kegyes volt a múló idő, ennek köszönhetően az egykor virágzó mezőváros nagyon sokat megőrzött az "aranykor porából". Áll, és újra hajdani nagyszerűségében pompázik Ozora Pipo, korabeli itáliai városi paloták mintájára épített otthona, melynek szépségéről és gazdagságáról még a világot látott utazók is a legnagyobb elismerés hangján írtak fénykorában. A palota falai között berendezett kiállítás már ma is egyedülálló élményt nyújt, a tervezett bővítések után pedig akár önmagában is képes lesz kitölteni egy egész napos ozorai kirándulás idejét. A várkastéllyal ellentétben a környezete ma még csak az avatott szemek előtt fedi fel az egykori szépségét, de reményeink szerint néhány év múlva egy a korabeli reneszánsz piacok hangulatát visszaadó, pezsgő találkahelyként szolgáló piazza fogadja majd a várba igyekvő turistákat.

A település gazdag történelméből táplálkozó, de a mai kor igényinek is megfelelő fejlesztések szinte a település minden részét érintik. Kialakításra kerül egy több funkciós terület az érkező látogatók fogadására. A várkastéllyal szemközt, de a Sió túlsó partjára tervezett, úgynevezett Kula kert egyúttal megoldást nyújt arra is, hogy a parkoló autók ne a település központját foglalják el.

A parkolóból kényelmes sétával elérhető településközpont térszerkezetében szerencsésen őrizte meg a reneszánsz hangulatát. A tér visszakapná az egykori piac és találkahely funkcióját, épületei pedig reneszánsz jellegüket (architektúrájukban, tetőkialakításukban), és a tér összes többi eleme -hidak, utcabútorok, virágágyások-, mind harmonizálni fognak a várkastély itáliai kora reneszánsz stílusával. Az Ozorai Pipó birtokosságát követő évszázadokra az Esterházy fogadóközpont és az Illyés központ és emlékház utal majd. A reneszánsz szellemében, de nem skanzen szerűen, hanem a mai kor igényeit is figyelembe vevő szempontok alapján újjászülető -és élettel teli- település látványosságai a határainkon túlról is vonzani fogják a turistákat, ezért reméljük, hogy a megvalósításra benyújtott pályázatra megítélik a megvalósításhoz szükséges pénzösszeget.

Tervezett fejlesztések
Kula-kert:  a látogatók fogadására szolgáló parkolót és a kiszolgáló infrastruktúrát befogadó, a Sió átkelőt egykor védő középkori torony -kula- nevét viselő kert a vendégek fogadása mellett mindennapi városi parkként állna a helybeliek rendelkezésére. Területén  a gyermekeket játszótér és nyesett növénylabirintus, a felnőtteket tűzrakó helyek és grillasztalok várják, utóbbiak körül fűszernővényekkel beültetett ágyások lesznek, ahonnan frissen szedett ízesítők kerülhetnek a készülő ebédbe, vacsorába, valamint sétautak és tornapálya is kialakításra kerülnének

Várkastély: a jelenleg is látogatható kiállítások mellett helyreállításra kerül a hajdani várbörtön, mellett borospince és bakasztalos lakomahely kerül kialakításra a pincében. A földszinten eredeti hangulatában lesz látható a várkastély reneszánsz konyhája. Szintén a földszinten kap helyet a vártörténeti kiállítás, míg a második emelten egy általános vártörténeti kiállítás kapna helyett. Az első emelet barokk átépítést reprezentáló festett szobájában kapna helyett az Esterházy család Ozorán élő ágát bemutató anyag.

Település központ: a központi térként funkcionáló piazza ad helyet majd az Esterházy fogadóközpontnak -ahol tájékoztatást adnak a helyi és a környékbeli látnivalókról-, a helybeli árukat forgalmazó -diót, mézet, lekvárt, szappant, fürdőolajat, stb.- árudának és a különböző kategóriájú szálláshelyeknek. Levéltári források alapján helyreállítható az egykori Ferences malom, ahol az Ozora környéki földekről származó bio gabonából készített ételek vásárolhatóak és kóstolhatóak meg.

Illyés központ és emlékház: a jelenleg a várkastély földszinti termeiben
látható kiállítás önálló épületet kapna a piazza északnyugati torkolatában. A többek között Illyés dolgozó szobáját és könyvtárát enterieur formában felidéző Illyés kiállítás mellet itt kapnának helyett a szabadságharc magyar szempontból egyetlen győztes csatájának, az ozorai diadalnak az emlékei is.

Információ:
www.nemzetimuemlekek.hu

 

2009-ben két új kiállítás nyílt az ozorai várban

A falakon afrikai trófeák, s a csaknem 100 éves fotókon két magyar arisztokrata fiatalember látható, amint autóval átszeli a Szaharát. A nagyközönség most láthatja először e különleges fotókat „Az angol beteg igazi útjáról" az Ozorai várban. A másik kiállításon pedig Almásy gróf útitársa, Esterházy Antal herceg, az ozorai uradalom egykori birtokosa és családjának relikviái láthatók. A vár barokk termében és emeleti galériájában "A másodszülött - Esterházy" című családtörténeti kiállítás nyílt, míg a várkastély tetőtéri kiállítóhelyén „Az angol beteg igazi útja" című fotókiállítás tekinthető.

Esterházy család 1700-as évektől kötődik Ozorához, amikor megvásárolják az uradalmat. A várat háromszintes barokk magtárépületté alakítják, ahonnan az ozorai uradalmat irányították, valamint ahol helyt kapott a várbörtön, levéltár és kialakítottak benne intézői lakásokat.

E  korszak hangulatából kaphat ízelítőt a látogató az új kiállításon. A vár barokk termében Esterházy Antal herceg és családjának relikviái, használati tárgyai tekinthetőek meg. A többi között az Esterházy huszáregyenruha, Esterházy Antal gyermekkori nyerge és kardja.

Az emeleti galéria falaira pedig Esterházy Antal hercegről készített - családi és társasági eseményekről, vadászatokról, autóversenyzésről - fotók láthatók.

A várkastély tetőtéri kiállítóhelyén „Az angol beteg igazi útja" című fotókiállítás, valamint néhány afrikai vad trófeája tekinthető meg. Kuriózuma a tárlatnak, hogy az 1920-as években készült fotók gróf Almásy László és néhai Esterházy Antal herceg közös afrikai útjáról készültek. A többi között ez az utazás indította el és tette Almásy grófot a Szahara magyar felfedezőjévé. Ám a két magyar arisztokrata közös útja új korszakot nyitott a vidék felfedezésében is, hiszen ők ketten szelték át elsőként autóval a Szaharát.
 

Kapcsolódó startlapok:
Kastély.lap.hu | Várépítészet.lap.hu | Történelem.lap.hu | Várrajz.lap.hu


 
Hozzászólások


Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem publikus, nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Eredmény: Kérjük írja be a két szám összegét! 36 + 17
Add a Facebook-hoz
Legújabb címkék:

Beköszöntő | Hétvégi programajánlatok | Magyar tájakon | Vártúrák  | Kincstár | Kultúra | Főúri családok | Régi lapszámok | Képtár | Gyermekkel utazom - családi programok | Partneroldalak | Médiaajánlat | Légifotó archívum | Kapcsolat |

Szép Magyarország magazin | Telefon: 06 1 332 3261 | e-mail: kiado@szepmagyarorszag.hu
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.