Kulcsszavas kereső:
Legújabb cikkek:
2017-10-31
Régi lapszámaink - utolsó lehetőség a beszerzésükre!
  Ami számunkra egyszerre volt öröm és bánat, hogy a régi...

2017-10-12
Őszi Kertészeti Napok - 2017. október 13-15.
  A hagyományteremtés folytatásaként továbbra is célunk...

2017-09-26
Várnap a tokaji várért - 2017. október 8.
  Hírös Tokaj Vára. A több, mint 300 éve lerombolt,...

2017-08-24
Súr – Magyarország legszebb fekvésű falva
  Nem kis dolog, ha egy települést az országa legszebb...

2017-08-10
Végvári Vigasságok - 2017. augusztus 11-13.
Ostrom 1552 Eger várához mindenkinek van kapcsolata. Gyermekként,...Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Fejér megye várai az őskortól a kuruc korig

Sisi út, avagy Erzsébet királyné nyomában

Erzsébet királyné népszerűsége töretlen, személyes varázsa még napjainkban, halála után több mint száz évvel is hat az emberekre. Életének egykori állomásait ma is sokan keresik fel az ő nyomában. Erre az igényre hozták létre az Sisi kulturális útat, mely érinti életének legfontosabb, meghatározó helyszíneit Bajorországból kiindulva egészen Genfig.

Az útvonalhoz az alapításkor három ország állomásai csatlakoztak (Németország, Ausztria és Magyarország), később az útvonal bővült olaszországi és svájci helyszínekkel is.

Magyarországról a gödöllői kastély mellett Budapest és Herend része az útvonalnak.

 

Erzsébet császárné és királyné nyomdokain


A Sisi-út olyan európai kulturális-útvonal, mely az egykori Osztrák‑Magyar Monarchia legszebb városait, kastélyait mutatja be. Az ajánlat egyéni látogatók, valamint utazási irodák csoportjai számára egyaránt lehetőséget nyújt kirándulás vagy többnapos utazás keretein belül számos műemlék, történelmi emlékhely, múzeum, kulturális rendezvény, hotel, étterem, kávézó, park felkeresésére, számos wellness kínálat igénybe vételére.

A 2002-ben életre hívott Sisi-utat a neves német TV és Rádióújság, a HÖRZU 2003 októberében, „A legszebb álomútvonalak a Földön" c. cikkében a 12 európai turisztikai útvonal közül az első 4 közé sorolta.

A Sisi-út, az egyetlen olyan kulturális - turisztikai kínálat, amely egy személyhez kötődően íveli át az Európai Unióban már csak jelképes országhatárokat.

Az útvonal a Bajorországban született Wittelsbach Erzsébet életének állomásait követi nyomon. Sisi a fiatal Habsburg császárral, Ferenc Józseffel kötött házassága révén Ausztria császárnéja és néhány év múlva Magyarország királynéja lett. A vadászatot, lovaglást, utazást kedvelő Erzsébetet korának legszebb asszonyaként tartották számon.

Az útvonal Bajorországból Ausztrián keresztül Magyarországra, Olaszországba, az Adria partjára és Svájcba is elvezet.
 
Bajorország - Augsburgtól a Sisi-kastélyig

Augsburg, Unterwittelsbach, Possenhofen, Feldafing, Neuschwanstein

Az augsburgi Maximilian úton élt Sisi bátyja, Lajos Vilmos herceg. Itt született a lánya, Marie Wallersee, akinek a nevét kapcsolatba hozzák a mayerlingi tragédiával.

Az unterwittelsbachi vízikastély Sisi édesapjáé, II. Miksa bajor hercegé volt (bal oldali kép). Itt a kis Sisi gondtalan nyári napokat töltött el.

II. Lajos bajor király rajongott szép unokanővéréért. A Sisi-út kirándulásai az ő neuschwansteini kastélyáig is elvezetnek.

A Sisi-út Bajorországban

A Sisi-út legnyugatibb pontja a Fuggerek városa, Augsburg. Erzsébet bátyja, Lajos Vilmos herceg itt ismerte meg Henriette Mendel színésznőt, akit 1859-ben feleségül vett. Lányuk, Marie Wallersee Erzsébet kedvenc unokahúga volt, aki a királyné közreműködésével ment férjhez Gödöllőn, az idősödő, ám gazdag Larisch grófhoz. Később, amikor kiderült, hogy Maria Vetserát ő mutatta be Rudolfnak, és segített titkos találkáik megszervezésében, száműzték a bécsi udvarból, Amerikába ment, majd később visszatért Augsburgba, ahol 1940-ben nehéz körülmények között, szegényházban halt meg.

Aichach környékén, néhány kilométerre Augsburgtól a Wittelsbachok földjén, Unterwittelsbachban található a „Sisi-kastély", mely hosszú ideig édesapja, Miksa herceg kedvenc nyári rezidenciája volt. Szintén az ő tulajdonában állt a közeli kühbachi, és rapperzelli vadászkastély, óriási vadászterületekkel együtt.

Augsburgtól, illetve Aichachtól autóval alig egy óra alatt érhető el München, Erzsébet szülővárosa. Münchentől 28 kilométerre található a Starnbergi-tó partján fekvő possenhofeni kastély (a családi körben „Possi"-nak nevezett rezidencia, ma már csak kívülről tekinthető meg). Possenhofen a Berg‑kastéllyal szemben fekszik, melynek közelében II. Lajos bajor király (akit alattvalói csak „Tündérkirálynak" hívtak) a tóba fulladt. Imádott unokatestvérével, Erzsébettel gyakran találkoztak a Rózsák-szigetén. A sziget ma is látogatható.

2 órás utazással érhető el II. Lajos neuschwansteini álomkastélya Schwangauban, közel Füssen városához, amely az ún. Romantikus-út része. A világ minden részéről érkező turistáknak Neuschwanstein a németországi utazás csúcspontja.

Tippek

Szállás: Sisi bátyja, Lajos Vilmos herceg Augsburgban lakott, közvetlenül a Traditionshotel Drei Mohren mellett. Ez a steinbergi hotel a mai napig az első ház a téren.

A Starnbergi-tónál fekvő Feldafingban érdemes a Kaiserin Elisabeth Hotelben megszállni, ahol Sisi többször megpihent. A szálloda parkjában megtekinthető a királynénak emléket állító szobor.

Idegenvezetés: A Regio Augsburg Tourismus GmbH szervezi a városlátogató programokat Augsburgban.

Információ: Tel.: +49 / 821 502 070

Kirándulás: A Regio Augsburg busztúrákat is kínál Unterwittelsbachba, Possenhofenbe a Starnbergi-tóhoz, valamint Neuschwanstein kastélyába is.

Kiállítás: Az unterwittelsbachi vízikastély évente új, Sisit és korát bemutató kiállítással várja a látogatókat.

Információ Aichach, Tel.: +49/825 190 224

 
Ausztria - A Császár-villa és Laxenburg között

Bad Ischl, Artstetten, Maria Taferl, Mayerling, Bécs, Laxenburg

A Császár-villa Bad Ischlben Ferenc József és Erzsébet nyári rezidenciája volt.

A Sisi-út Ausztriában

A 15 éves Sisi Bad Ischlben ismerkedett meg a 23 éves császárral, s itt került sor az eljegyezésükre is. Ferenc József szinte minden szabadidejét kedvenc nyári rezidenciájában, az itteni ún. Császár-villában (Kaiservilla) töltötte. Íróasztala, amelyen többek között a „Népeimhez" című kiáltványát aláírta, a mai napig megtekinthető. A Császár-villa parkjában Erzsébetnek épített, a fürdőváros fölé emelkedő Márványkastély (Marmorschlössl) időszaki kiállításoknak ad otthont.

Bad Ischlből utunk Bécsbe az artstetteni kastély mellett vezet, ahol egy múzeum állít emléket a császári pár unokaöccsének, a Szarajevóban meggyilkolt Ferenc Ferdinánd trónörökösnek. Egy közeli búcsújáróhelyen, a Duna túlpartján fekvő Maria Taferlben megtekinthető egy, Erzsébet menyasszonyi ruhájából készített miseruha. A Dunán hajózva, az egyik legszebb folyószakasznak tartott Wachaun és környékén keresztül utazott Sisi az esküvőjére Bécsbe.

A császári nyári rezidenciában, a schönbrunni kastélyban, valamint a Hofburgban tekinthető meg Sisi és Ferenc József lakosztálya. A látogató bepillantást nyerhet Erzsébet nappali-, háló- fürdőszobájába és tornaszobájába. A Hofburgban, a császári pár házasságkötésének 150. évfordulója alkalmából 2004-ben megnyitott „Sisi-Múzeum" számos darabot bemutat Erzsébet személyes használati tárgyaiból.

A szintén Bécsben található stílusos Hotel Kaiserin Elisabeth-től autóval néhány percre található Laxenburg, ahol a császári pár, illetve később Rudolf és Stefánia a mézesheteit töltötte. Ebben a kastélyban született a császári pár gyermekei közül Gizella főhercegnő és Rudolf, valamint a trónörökös lánya, „a vörös hercegnő", Erzsi is. A Blauer Hof‑ot Mária Terézia császárné építtette a kastély köré, ahol Erzsébet egykori lakosztálya látható.

A császári vasútállomás az Osztrák-Magyar Monarchia fénykorára emlékeztet. A Franzensburg 15 Habsburg uralkodó szobrával múzeumként májustól októberig tart nyitva. A különösen romantikus kastélypark feltétlenül megér egy látogatást.

Tippek:

Szállás: A Hofburg közelében - a bécsi Weihburg utcában - áll a méltán híres Hotel Kaiserin Elisabeth, mely mindössze néhány lépésre található Bécs egyik nevezetességétől, a Stephansdomtól. Álomhotel az igényes utazók számára, ahol az előcsarnokban a császárnét ábrázoló festmény fogadja a látogatókat.

A Kaiservilla és Schönbrunn parkja, valamint Laxenburg felfedezése már önmagában is felejthetetlen élmény.

Múzeum: A 2004-ben, a Hofburgban megnyílt Sisi Múzeum, kihagyhatatlan látnivaló a Sisi rajongóknak...

 
Magyarország - Utazás a császárné kedvenc kastélyához

Herend, Budapest, Gödöllő

1867-ben, a budai Mátyás-templomban koronázták meg Erzsébetet Magyarország királynéjává.

Útközben Budapest felé érdemes megállni Herenden, ahol a világ egyik leghíresebb porcelánmanufaktúrája működik.

Gödöllőn, 30 kilométerre Budapesttől keletre található Sisi kedvelt magyar kastélya.

A Sisi-út Magyarországon

Bécsből 2 és fél órás autóúton érhető el Budapest.

Egy kicsit hosszabb az út, ha egy kis kitérővel a főváros felé Herendet is útba ejtjük, ahol Magyarország legrégibb és egyben a világ egyik leghíresebb porcelánmanufaktúrája működik. A herendiek „fehér aranya" a Hofburg-i Silberkammerben és a gödöllői kastélyban is fellelhető. A Herendi Porcelánmanufaktúra egykor „Császári Királyi Udvari Szállító" volt. Az ún. Gödöllő‑mintás, keleti motívumokkal díszített készletet Ferenc József megrendelésére Erzsébet királyné számára készítették el. A porcelániumban filmvetítés és mini‑manufaktúra bemutató segíti a herendi márkanév sikertörténetének megismerését.

Budán, a Mátyás-templomban koronázták Erzsébetet Magyarország királynéjává. A Budai Várban, 1908-ban nyílt meg az Erzsébet Királyné Emlékmúzeum. Az Erzsébet‑híd budai oldalán Zala György bronz ülőszobra őrzi a magyarok szeretett királynéjának emlékét. A nevezetes Gerbeaud cukrászda egyik leghíresebb vendége Erzsébet királyné volt.

A központban, közel a Dunához fekvő, kellemes hangulatú Hotel Sissiben megszállhatunk (kérésre az ún. Sisi szobában).

A mintegy 30 kilométerre Budapesttől keletre található gödöllői kastély a magyarok jelképes koronázási ajándéka volt Ferenc Józsefnek és Erzsébetnek, 1867-ben a kiegyezés évében. Az építtetőjéről Grassalkovich-kastélyként is ismert épület, Magyarország egyik legnagyobb barokk műemlék-együttese. A királyné élete legboldogabb napjait töltötte a kastélyban, itt nevelte legkisebb leányát, a Budán született Mária Valériát (innen kapta a „magyar királykisasszony" nevet). Az egyik gödöllői vadászaton Lord Spencer, Lady Diana egyik őse is részt vett. A közeli Erzsébet-parkban 1901-ben avatták fel a világ első egész alakos Erzsébet szobrát, Róna József alkotását.

A kastély, a hozzá tartozó barokk színház (Európában ritkaságnak számító kulisszatechnikával), a kastélypark, és a királydombi pavilon régi időkre emlékeztet. A felújítást rangos nemzetközi díjjal tüntették ki.

A különböző rendezvényeknek (hangversenyek, gálavacsorák, diplomáciai fogadások) otthont adó díszterem melletti szárnyakban a királyi lakosztályok és az Erzsébet királyné emlékkiállítás tekinthető meg.

Tippek:

Kirándulás: Útban a Sisi-út következő állomása felé, tekintsük meg a Máriabesnyői Kegytemplomot, amelynek kriptájában a kastély építtetője, gróf Grassalkovich I. Antal és családja nyugszik. Erzsébet hosszú sétái során gyakran járt itt és szívesen elegyedett szóba a kapucinus szerzetesekkel.

Csak néhány kilométerre található Gödöllőtől a Lázár Lovaspark, Domonyvölgyben. Lovasbemutató, kocsikázás, folklórprogram várja a vendégeket. A látogatók ősi magyar háziállatfajtákat, valamint jellegzetes ételeket ismerhetnek meg.

Szállás: Budapesten a Hotel Sissitől csak néhány lépés a Duna-part, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Budai Várra. Kényelmes szobák segítik a vendégek teljes kikapcsolódását. Előzetes kérés alapján a Sisi szobában is megszállhatnak a kedves vendégek.

Gödöllőn, a kastély közelében található Sisi-Panzió várja a megpihenni vágyó utazókat.

Wellness: A magyar főváros különösen gazdag gyógy- és termálfürdőkben.

 
Olaszország - Az Alpokon keresztül a Földközi-tengerig

A trauttmansdorfi kastélyban Sisi két alkalommal vett részt téli gyógyüdülésen. Ma egy ún. Sisi-túra vezet a kastélykertből a merani gyógyüdülőhely központjába.

Az Imperial Grand Hotel a Monarchia idejében a császári család nyári rezidenciája volt Levico Terme-ben. A Ressort & Spa Principessa Sissiben kikapcsolódhatnak a vendégek.

Álomkastély az Adrián - a Miramare Triesztnél. Sisi gyakran megfordult itt földközi-tengeri utazásai alkalmával.

A Sisi-út Olaszországban

Felső-Ausztriából tetszés szerint a Reschenpasson, a Timmelsjochon, a Jaufenpasson vagy a Brenner-hágón keresztül juthatunk a Sisi-út olaszországi állomásaira. A legészakibb rész Meran a trauttmansdorffi kastéllyal. 1870/1871 telét Erzsébet Ausztriától távol, ebben az enyhe éghajlatú városban töltötte. A császárné egykori lakhelyén ma egy utazástörténeti múzeum működik. A trauttmansdorffi kastély parkja mediterrán környezetével, észak‑olaszországi olívaligeteivel varázsolja el a látogatókat. A kastélytól induló útvonal az Erzsébet császárné-parkba, Sisi márványból készült szobrához vezet.

Merantól délre található Madonna di Campiglio. Már a császárnő is a kedvelt téli sportok helyszínére látogató illusztris vendégek közé tartozott. Tovább dél felé: néhány kilométerre Trieszttől található Levico Terme, az egykori császári-királyi kertváros. A mai Imperial Grand Hotel Terme a császári család nyári rezidenciája volt, ahol a császárné és a Habsburg-ház tagjai is gyakran megfordultak.

Levico Terme arzén- és vastartalmú gyógyvize által vált híres üdülőhellyé. Napjainkban a Ressort & Spa Principessa Sissiben pihenhetik ki magukat a vendégek.

Innen a Sisi-utat követve Padován és Velencén keresztül juthatunk el a Miramare kastélyba, illetve Triesztbe. A kastélyt Ferenc József bátyja, Miksa építtette, aki 1864-től Mexikó császáraként uralkodott, majd 1867-ben kivégezték. A kastélyban több utalás is található Ferenc József és Erzsébet ott-tartózkodására. Az utolsó időkben, 1869 és1896 között, földközi-tengeri útjaik során 14-szer jártak a kastélyban. A kastély és a kastélypark egyaránt nagy érdeklődésre tarthat számot.

A Sisi-út legdélibb pontja a Miramare kastélytól látótávolságra fekvő Trieszt. Ha az ember ellátogat ebbe a festői környezetű adriai kikötőbe, megnézheti az egyszer már elbontott, de 1997 óta ismét a főpályaudvar elé felállított Erzsébet szobrot.

Tippek:

Sétaútvonal: A Sisi-túra a trauttmansdorffi kastély parkjából Meran centrumába, valamint olyan kastélyokhoz és helyszínekhez vezet, amelyek Erzsébet császárnéra emlékeztetnek.

Wellness: Meran városa híres gyógyüdülőhely. Információ: Tel.: +39/0473-272000

A Trieszt környéki Levico és Vetrolo termálfürdők arzén és vastartalmú vizükről 1887 óta Európa-szerte ismertek. A Ressort & Spa Principessa Sissiben a hidroterápiától kezdve a menedzser-stressz kezeléséig mindenre található gyógymód.

Kastélyparkok: A természet szerelmesei számára az utazás csúcspontja: a trauttmansdorffi és a Miramare Kastély parkjai.


Svájc - Genf

Erzsébet életét a genfi-tó partján álló városban oltotta ki az örült merénylő. Erzsbet ekkor a Hotel Beau-Rivage holtelben szállt meg,
ez az épület ma is működik.


További információ :  Die Sissi Strasse

Forrás : Királyi Kastély - Sisi út

Információ:

Regio Augsburg Tourismus GmbH

Schießgrabenstr. 14, D-86150 Augsburg

Tel.: +49/821-5 02 07-0

http://www.sisi-strasse.info/

Kaiservilla Bad Ischl

Jainzen 38, A-4820 Bad Ischl

Fax: +43/61 32-2 82 85

(utazásszervezőknek)

www.kaiservilla.com

Schloss Schönbrunn Kultur- u. Betriebsges. MbH

A-1130 Wien

Tel.: +43/1-8 11 13-0

Fax: +43/1-8 21 11 06

www.schoenbrunn.at

Hofburg

Michaelerkuppel, A-1010 Wien

Tel.: +43/1-5 33 75 70

www.hofburg.at

Schloss Laxenburg Betriebsgesellschaft m.b.H.

Schlossplatz 1, A-2361 Laxenburg

Tel.: +43/22 36-7 12 26-0

www.schloss-laxenburg.at

Gödöllői Királyi Kastély Kht.

H-2100 Gödöllő, Pf. 406

Tel.: +36/28-420-588

Fax: +36/28-422-077

ertekesites@kiralyikastely.hu

www.kiralyikastely.hu


Die Gärten von Schloss Trauttmansdorff

St.-Valentin-Str. 51a, I-39012 Meran

Tel.: +39/04 73-23 57 30

www.trauttmansdorff.it

Schloss Miramare

Viale Miramare, I-34014 trieste

Tel.: +39/0 40-22 41 43

www.castello-miramare.it

Agenzia di Informazione e di Accoglienza Turistica

Via San Nicoló, 20, 34132 Trieste

Tel.: +39/0 40-6 79 61

www.triesteturismo.com

Sisi szállodák a Sisi-út mentén:

Hotel Kaiserin Elisabeth

Weihburggasse 3, A-1010 Wien

Tel.: +43/1-5 15 26-0

www.kaiserinelisabeth.at****Imperial Grand Hotel Terme

Via di Silva Domini 1, I-38056 Levico Terme (Trento)

Tel.: +39/04 61-70 61 04

www.imperialhotel.itAdd a Facebook-hoz
Legújabb címkék:

Beköszöntő | Hétvégi programajánlatok | Magyar tájakon | Vártúrák  | Kincstár | Kultúra | Főúri családok | Régi lapszámok | Képtár | Gyermekkel utazom - családi programok | Partneroldalak | Médiaajánlat | Légifotó archívum | Kapcsolat |

Szép Magyarország magazin | Telefon: 06 1 332 3261 | e-mail: kiado@szepmagyarorszag.hu
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.