Kulcsszavas kereső:
Legújabb cikkek:
2017-10-31
Régi lapszámaink - utolsó lehetőség a beszerzésükre!
  Ami számunkra egyszerre volt öröm és bánat, hogy a régi...

2017-10-12
Őszi Kertészeti Napok - 2017. október 13-15.
  A hagyományteremtés folytatásaként továbbra is célunk...

2017-09-26
Várnap a tokaji várért - 2017. október 8.
  Hírös Tokaj Vára. A több, mint 300 éve lerombolt,...

2017-08-24
Súr – Magyarország legszebb fekvésű falva
  Nem kis dolog, ha egy települést az országa legszebb...

2017-08-10
Végvári Vigasságok - 2017. augusztus 11-13.
Ostrom 1552 Eger várához mindenkinek van kapcsolata. Gyermekként,...Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Fejér megye várai az őskortól a kuruc korig

Hétköznapok és ünnepek az alföldi kastélyokban - A gyulai Almásy-kastély évszázadai2012-ben Gyula Város Önkormányzata a "Hétköznapok és ünnepek az alföldi kastélyokban - A gyulai Almásy-kastély évszázada" című, DAOP-2.1.1/G-11-k-2012-0001 azonosító számon regisztrált kiemelt projektje megvalósításához 1.986.039.850 Ft támogatást nyert el.

gyula, almásy-kastély
Ilyen volt - A Civertan légi felvétele még a felújítás megkezdése előtti állapotban mutatja a gyulai kastélyépületetA kastély leendő komplex hasznosítása három fő pilléren nyugszik
:

múzeumi/látogatóközponti fejlesztés
közösségi terek kialakítása (kulturális rendezvénytér)
kastélypark revitalizációjaA kastély turisztikai vonzerővéfejlesztésének szakmai tartalma:A gyulai kastélyban okostelefonos/visualguide-os vezetés segítségével az épület egyes pontjain elhelyezett számoknál - pl. az ebédlőben, az egykori konyhában, a vasalószobában, az egykori szalonban stb. - számos odaillő adekvát információt, hiteles történetet, anekdotát és legendát közöl az okostelefon/visualguide az épület falai között zajló egykori életről, így például szó lesz a korabeli étkezési szokásokról, az ételekről, a birtokos család és a személyzet napirendjéről, a személyzet tagjainak feladatáról (pl. a kulcsárról, a komornyikról), az öltözködési szokásokról, a kastély egyes helyiségeinek funkcióiról, a korabeli fűtés- és világítástechnikáról, a kor eszmei áramlatairól, műveltségéről és művészetéről stb. A kiemelt terekben enteriőr-rekonstrukció valósult meg, a kastély története időszalagon, multitouch wall-on kerül bemutatásra.Várható kiállítások a kastélyban

Az épület falai között zajló egykoron nyüzsgő életről így például a korabeli étkezési szokásokról, az ételekről, a birtokos család és a személyzet napirendjéről, a személyzet tagjainak feladatáról (pl. a kulcsárról, a komornyikról), az öltözködési szokásokról, a kastély egyes helyiségeinek funkcióiról, a korabeli fűtés- és világítástechnikáról, a kor eszmei áramlatairól, műveltségéről és művészetéről stb. kap betekintést a látogató a megújult Harruckern-Weinckheim-Almásy kastély kiállítótermeiben.

A kiállítás enteriőrökben, installációk, érintőképernyős terminálok, animációs pult, monitorok, animációs játékok, bútor rekonstrukciók és korabeli tárgyak segítik a vendéget az élményszerzésben és a tanulásban. A kastély története időszalagon, multitouch wall-on kerül bemutatásra (a rezidencia több periódusban épült: 1720-22 / 1732-40 / 1766 körül / 1798 / 1801-03 / 1888 / 1900 körül / 1902-05). Az egyes helyiségek a főúri életforma jellegzetes tereit idézik fel - jellemző és széles körben elterjedt bútortípusoknak arisztokrata környezetben feltételezhető változataival. A megújult Harruckern-Weinckheim-Almásy kastélyban okostelefonos/visualguide-os vezetés segítségével számos odaillő adekvát információt, hiteles történetet, anekdotát és legendát hallgathat meg a látogató a kiállítási installációk megtekintése közben.

Kiállítások témakörei

Az osztrák eredetű báró Harruckern, a frank eredetű gróf Wenckheim, valamint a gróf Almásy család itt élő 8 generációjának a bemutatása az érdekességek mentén, különös tekintettel az ország életében fontos szerepet játszó családtagokra, valamint az irodalmi alakká vált Wenckheimekre (pl. Wenckheim (III.) József - Jókai Mór: Egy magyar nábob, Kárpáthy János)

Királylátogatások a kastélyban (I. Ferenc király és Mária Ludovika királyné, valamint I. Ferenc József király és Erzsébet királyné)

10 aradi vértanú lefegyverzése a gyulai kastélyban

Albrecht Dürer gyulai kapcsolatai

A régészeti és falkutatások során feltárt konyha, valamint egyéb érdekességek bemutatása

Időszakos kiállítótermek - egyben multifunkcionális kulturális rendezvényi terek (vándorkiállítások fogadásának lehetősége - állandó dinamikát biztosít a múzeumi tematikának)

A kiállítóterekben és egyéb turisztikai hasznosításra kerülő helyiségekben modern technikai berendezések segítik majd a vendégeket a látottak élménnyé alakításában.

A helyi kézműves termékek bemutatkozására a kastély cukrászdájában, kávézójában valamint az ajándékboltban lesz lehetőség. A kastély kertje a látogatók és a gyulai lakosok számára ideális pihenőhely lesz, az ingyenes wifi elérhetőséggel az élmények rögtön megoszthatóak lesznek.


A munkálatok várható befejezésének az időpontja 2014. december 31.

 

www.gyulaikastely.hu

Facebook

 Add a Facebook-hoz
Legújabb címkék:

Beköszöntő | Hétvégi programajánlatok | Magyar tájakon | Vártúrák  | Kincstár | Kultúra | Főúri családok | Régi lapszámok | Képtár | Gyermekkel utazom - családi programok | Partneroldalak | Médiaajánlat | Légifotó archívum | Kapcsolat |

Szép Magyarország magazin | Telefon: 06 1 332 3261 | e-mail: kiado@szepmagyarorszag.hu
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.