Kulcsszavas kereső:
Legújabb cikkek:
2017-10-31
Régi lapszámaink - utolsó lehetőség a beszerzésükre!
  Ami számunkra egyszerre volt öröm és bánat, hogy a régi...

2017-10-12
Őszi Kertészeti Napok - 2017. október 13-15.
  A hagyományteremtés folytatásaként továbbra is célunk...

2017-09-26
Várnap a tokaji várért - 2017. október 8.
  Hírös Tokaj Vára. A több, mint 300 éve lerombolt,...

2017-08-24
Súr – Magyarország legszebb fekvésű falva
  Nem kis dolog, ha egy települést az országa legszebb...

2017-08-10
Végvári Vigasságok - 2017. augusztus 11-13.
Ostrom 1552 Eger várához mindenkinek van kapcsolata. Gyermekként,...Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Fejér megye várai az őskortól a kuruc korig

Csütörtökön leplezik le az Europa Nostra-díj emléktábláját a gyöngyösi Orczy-kastély épületén

2009. augusztus 13-án délután kettő órakor kezdődő ünnepség keretében leplezik le a gyöngyösi Mátra Múzeum épületén az Europa Nostra-díjat jelképező emléktáblát. Az ünnepségen részt vesz Dr. Andrea H. Schuler úr, az Europa Nostra szervezet tiszteletbeli elnöke.

A szicíliai Taorminában megtartott díjátadó ünnepségen – 2009. június 5-én- a gyöngyösi Orczy-kastély rekonstrukcióját a legmagasabb elismeréssel, Nagydíjjal jutalmazta a szakmai zsűri a kulturális örökség helyreállítása – értékmegőrzés kategóriában. A díj értékét növeli, hogy az idei évben 24 országból 138 pályázatot nyújtottak be, és közülük mindössze hét projekt részesült Nagydíjban.

 

Az Orczy-kastélyt egy majorság helyén építette Orczy (I.) Lőrincz 1769-70-ben. Az eredetileg barokk stílusban emelt „U” alakú épület klasszicista stílusú átalakítására 1826-ban került sor. Ekkor épült meg az „U” alakot lezáró, negyedik épületszárny is. A pompás angolkerttel körülvett kastélyt utolsó főúri tulajdonosa, Wildburg Arthurné 1937-ben eladta a városnak.

 

A II. világháború után a kastély nagyon hamar „lelakott” állapotba került, az épülethez idegen funkciók betelepítése mellett – például itt volt az Iparitanuló Tanintézet Tanműhelye – a szakszerűtlen átépítések is sokat rontottak a kastély állapotán (ugyanez mondható el a kastélykert esetében is).

 

A kastélyépület és a park rekonstrukciójának és revitalizációjának (új életre keltésének) gondolata már a Mátra Múzeum kiállításainak a beköltözése után született meg.

A Gyöngyös, Mátra Múzeum – Orczy kastély és kertje megvalósíthatósági tanulmányterv 2001-ben készült el, megvalósítására pedig 2005-től nyílt lehetőség, miután az első ütemét az Európai Unió társfinanszírozásában a Regionális Fejlesztési Operatív program keretében támogatásra méltónak ítélték. (Sajnos az eredeti elképzelés szerint, korábban benyújtott komplex –a teljes beruházást tartalmazó- pályázat sikertelen volt. Ennek következménye, hogy a természettudományi gyűjteménynek otthont adó új épület megnyitására csak idén ősszel kerül sor, bár praktikusabb lett volna, ha előbb épül meg, mint ahogy a kastélyépület felújítására sor kerül.)

 

A felújítás I. ütemében a kastélyépület, a kerítések, az új északi gloriett, az új kezelőépület és a meglévő délkeleti és délnyugati gloriett rekonstrukciója készült el., míg a második ütemben az új természettudományi pavilon és a kert revitalizációja készült el.


A kastélyépület felújítása közben szenzációs barokk falképek –tájképek és csatajelenetek- kerültek elő. Ezek felújítására a pályázat keretein belül nem állt rendelkezésre pénzügyi forrás, azonban összefogással –adományokból, pályázatokon nyert pénzekkel- néhány teremben lehetőség nyílt a falképek bemutathatóvá tételére. A kastélyépület újjászületésének két látványos építészeti eleme az egykori nyitott folyósok visszaállítása  –köszönhetően annak, hogy befalazott állapotban, de megmaradtak az árkádos emelet és földszint faragott oszlopai és az emelet mellvédje- és a kastélyudvar üvegtetővel történő lefedése volt. Utóbbi a barokk kastély „nyitottságát adja” vissza, kompenzálva az épület belső udvarának a 19. században történő bezárását.

 

A kastély felújított belső tere  (Fotó: Kurta Zsolt, Grafit37 Építészeti iroda)

A természettudományi gyűjteménynek helyt adó új épület a kastélypark hátsó részében, a korábbi részekhez ízlésesen illeszkedve épült meg. Jelenleg a kiállítási területek berendezése folyik, megnyitására idén ősszel fog sor kerülni. A Mátra Múzeum kiemelkedő értékű természettudományi gyűjteménye ezzel rangjához méltó, izgalmas környezetbe kerül.

 

www.matramuzeum.hu

 

Az Orczy-kastély és -park teljes revitalizációjának I. ütemét Gyöngyös Város Önkormányzata az Európai Unió társfinanszírozásában, a Regionális Fejlesztési Operatív program keretében, a II. ütemet pedig címzett támogatás keretében valósította meg.

 

Az Europa Nostra-díjra a pályázatot a terveket készítő gyöngyösi Grafit 37 Építészeti Iroda Kft, Kelemen Tamásné, Eperjesi László és Kurta Zsolt vezető tervezők nyújtották be.

 

www.grafit37.hu

 

 Add a Facebook-hoz
Legújabb címkék:

Beköszöntő | Hétvégi programajánlatok | Magyar tájakon | Vártúrák  | Kincstár | Kultúra | Főúri családok | Régi lapszámok | Képtár | Gyermekkel utazom - családi programok | Partneroldalak | Médiaajánlat | Légifotó archívum | Kapcsolat |

Szép Magyarország magazin | Telefon: 06 1 332 3261 | e-mail: kiado@szepmagyarorszag.hu
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.